Skip to content

Първо издание на ABLE [weekend] Activator в Бургас

ABLE weekend Activator
Summer Edition 2021 - burgas

На 25 юли 2021 приключи успешно пилотното издание на най-новия ни курс  ABLE Weekend Activator: Развий бизнес идея до реална работеща версия в рамките на 36 часа!

Целта на обучението беше посредством серия от специализирани уъркшопи да се разширят знанията и уменията на участниците и те да успеят в рамките на 2 дни да работят в екипи над иновативна бизнес идея предложена от тях, която да развият до нейна функционираща работеща версия.

Програма

Програмата беше изключително интензивна с интерактивни модули, които заеха по над 12 часа съответно през съботния и неделния ден. С оглед на краткото време, още от петък вечер бяха организирани специални сесии, чрез които  участниците да се опознаят и сближат.

За да бъдат подготвени за неделния Демо ден, когато техните идеи се оценяват от професионалното ни жури, курсистите последователно бяха преведени през сесии посветени на:

  • Persona & Customer journey (кои са нашите идеални клиенти и какви са процесите, през които преминават вземайки решения);
  • Idea validation (как да изследваме потенциала на нашите идеи чрез смели експерименти, за да разработим един наистина желан и търсен продукт или услуга);
  • Lean canvas workshop (деконструиране на идеята използвайки инструмента ‘Lean Canvas’);
  • Прототипиране и дефиниране на MPV (идентифициране на най-ключовите функционалности за нашите потребители и създаване на първи работещ прототип);
  • Business model workshop (как да гледаме на нашата идея като на бизнес и да разпишем обективно всички компоненти нужни за неговото стартиране) и
  • The Art of Pitching (как да комуникираме стойността на нашата бизнес идея и да привличаме успешно съмишленици, партньори и инвеститори).

Събитието нямаше да бъде възможно и без невероятните ни лектори Огнян Василев и Ивон Лалова от Sales Force и ментори Юлия Иванова, Христо Христозов, Иван Шарланджиев, Естел Василева и Георги Митев.

УЧАСТНИЦИ И ФИНАЛНИ ЕКИПИ

В първото издание на ABLE [weekend] Activator взеха участие 31 участници на възраст между 17-35 години, които се разпределиха в 6 екипа и с помощта на 5 ментора разработиха до ниво първи прототип 6 бизнес идеи. Курсистите се събраха от цяла България с представители от София, Бургас, Пазарджик, Варна и дори пътуващи от Русе, Добрич, Севлиево и Ловеч.

Жури панелът в състав Борис Колев – лауреат на Световната бизнес зала на славата на JA Worldwide, Павлина Янакиева – изпълнителен директор на Bulgaria Innovation Hub, Петко Георгиев – председател на ICT cluster Burgas, Проф. Д-р Инж. Сотир Сотиров – зам.-ректор на университет „Асен Златаров“ и Йордан Атанасов – съосновател на София Стартъп, единодушно отличи екип Професионален компас за фаворит на настоящото издание на ABLE weekend Activator.

Екипът победител:  Професионален компас

Професионален компас е проект за ежегоден тясно специализиран летен лагер за кариерно ориентиране и меки умения на ученици 16-19 години в състав Вяра Николова, Ивайло Илиев, Лазарина Попова, Гергана Димитрова, Мария Георгиева, Елена Мена (отсъства на снимката).

Изключително се гордеем и с останалите 5 екипа, които успяха за толкова кратък период да развият техните идеи до работещи прототипи.

Екип Автентично

Платформа осигуряваща връзката между малки фермери и хора, които искат да подкрепят дейността им. Срещу месечен абонамент ти може да подкрепиш малки земеделски производители, а в замяна ние ще те изненадаме със кошница от тяхната продукция.       

Екип YourNextHobby

Персонална препоръка на хоби/интерес на базата на личен психологичен профил под формата за уебсайт, който работи с каталогизирана информация за популярни хобита.

Екип Vkrachka.com   

Платформа за бързо намиране на адвокатска консултация за обжалване на актове, фишове и наказателни постановления, чрез която, след като клиентът сподели съответните документи, в рамките на 48 часа получава обратна връзка относно възможността за обжалване.

Екип E-parent

Помагаме на родителите да имат достъп до достоверна информация, проверена от специалисти. Всичките ни статии и видеа са създадени от специалисти за нас и нашите потребители; организираме социални и образователни събития за родители.

Екип Vkrachka.com   

Платформа автоматизираща създаването на пътни листа. В много компании процесът е ръчен и на хартия и се получават грешки. Пътните листове са задължителен документ по закон, за всички служебни автомобили. Нашата автоматизация елиминира грешките, пести време при попълване, при калкулация и при анализ на изминатите километри, които по закон се подават към НАП.       

Целият екип благодари сърдечно на всички партньори, без които събитиетието нямаше да пожъне такива успехи. Това са  Фондация Америка за България,  Община Бургас, Бургас на Младите, генералният спонсор  на ABLE [weekend] Activator за Бургас 2021 A Data Pro, а също така комуникационните ни партньори DigiHub, ICT Cluster Burgas и Trending Topics. 

Отзиви от ABLE weekend activator

Искам да кажа, че съм невероятно-безкрайно благодарна за този уикенд! Чувствам се благословена.🙂 Вчера, като си дадох сметка какво съм преживяла, открих нещо великооооо!  Освен ВСИЧКО, което научихме и направихме, уникалните хора, с които се запознахме и емоциите, разбрах коя съм аз! Благодарение на всички вас. И каква искам да бъда 😍😍  Това е най-ценното за мен, както и всичко останало. 

А и средата, хората, с които бяхме заобиколени, ми показаха, че не съществуват ограничения (което е изключително важно за мен), тъй като средата и семейството, в които съм израснала винаги са ми набивали едни ограничаващи мисли в главата, а аз съм им позволявала.
Но сега позволявам на тези хора да влязат в живота ми и да приема вашия начин на живот и вашата философия.

Много трудно ще намеря думи за тази публикация. Това, което преживях през този уикенд, е неописуемо. Не съм предполагала, че ще видя 30 души, които са толкова целеустремени, надъхани, забавни, обичливи, вдъхновяващи. Научих толкова много неща в рамките на два дни. Изключително много се радвам да виждам млади хора, които искат да се развиват. За мен беше огромно удоволствие. Благодаря на всички замесени – организатори, участници, ментори, а и най-много искам да благодаря на човека до себе си, който търпеливо ме чакаше през целия уикенд и ме изслушваше. За мен беше невероятна емоция. 

1 уикенд.
14-15 часа интензивна работа.
Много търпение.
Трудности.
Успехи.

Така мога да опиша участието си в Weekend StartUP Crash course организиран от ABLE Activator.
Да бъдеш част от предприемачески събития е нещо задължително за всеки един млад и буден човек. Освен работата в екип, ще се сблъскате и с това някой да критикува идеята ви, да я подложи под съмнение, да трябва да го убедите, че това си струва. Така е и в реалния живот. Преди старта на събитието си поставих няколко цели:

✅ – Да предложа идея, в която вярвам и тя да бъде одобрена.

✅ – Да създадем прототип и да презентирам проекта пред журито.

❌ – Да спечелим събитието.

След края на събитието и всичката умора получаваш чувство на удоволетвореност, което е несравнимо.
Благодаря на всички участници и организатори.

Вече са отворени апликациите и за пълния 2-месечен предприемачески курс ABLE Activator. Не пропускайте своя шанс като кандидатствате до 29 август чрез попълване на апликационната форма на www.activator.bg/apply

Пълната галерия със снимки от събитието може да разгледате на фeйсбук страницата на ABLE Activator.

Чуйте финалните презентации на 6-те екипа като гледате лайв запис от Демо деня на сцената а Hashtag Pavillion, Бургас.